Craciunul este sarbatorit peste tot in lume. Si pana la urma intre partidele romanesti si spaniole nu se vad atatea diferente, sau ne inselam? De la ursi care danseaza pe strazi pana la oameni care se ineaca cu struguri. Uite diferentele intre cele doua…
Diferente de Craciun in Romania si Spania
Craciunul este diferit in fiecare tara si tot in fiecare tara are o aroma speciala, pe care este incantator sa o descoperim.
Ziua Sfantului Nicolae
In Romania, ca si in Spania, Craciunul este considerat ca incepe pe 20 decembrie si se incheie pe 7 ianuarie. In realitate, conteaza putin atunci cand magazinele isi vopsesc vitrinele rosii in noiembrie si canta muzica de Craciun. Si care sunt pregatirile?
Inceputul iernii marcheaza ziua de 6 decembrie: Ziua Sfantului Nicolae. In noaptea de 5, copiii isi curata bine pantofii si ii lasa langa usa. Daca fac o treaba buna, Mos Nicolae le va oferi dulciuri si cadouri.
Nu este vorba despre Mos Craciun, Mos Craciun sau Batranul Pascuero asa cum a fost numit in Chile. Pur si simplu marcheaza faptul ca frigul a sosit si este timpul sa ne pre-imbracam pentru iarna, ceea ce in Romania implica un Craciun alb in majoritatea cazurilor.
Nu numai ca, copiii se bucura de Sfantul Nicolae, ci de asemenea aceasta zi este una legala si automat, nu se lucreaza.
Sacrificarea porcilor: ziua de Ignat
Si am venit si.. 20 decembrie, San Martiño din Romania. Cea mai importanta “leguma “in orice fel de mancare romaneasca este carnea, in special carnea de porc. Deci, exista o zi pe an, inainte de Craciun, cand sacrificarea porcului este sarbatorita. Daca esti galician, povestea asta nu seamana cu ceva cunoscut?:)
In nordul Spaniei, porcii sunt inca sacrificati in mod traditional. Pe 11 noiembrie, unii galiticiani isi sacrifica porcii. Exista acum reglementari, care respecta bunastarea animalelor. Ucidem animale pentru a ne hrani, cu exceptia cazului in care sufera cat mai putin posibil.
Revenind in Romania, aici continua sacrificarea porcului, incepand de Craciun. In timpul sarbatorilor, multe dintre mese vor avea carne de porc, de exemplu Pomana porcului.
Ajunul Craciunului si ziua de Craciun
Familii spaniole…
Un Craciun in Spania, fara copiii din San Idelfonso cantand El Gordo sau Raphael la televizor pentru a nu stiu cata oara, cred ca nu ar avea nici un sens. Cu totii asteapta cu nerabdare anuntul Loteriei de Craciun:).
Cina din Ajunul Craciunului este de a petrece cu familia si prietenii. La orice masa galiciana sau romaneasca, rudele care locuiesc inafara tarii, se vor intalni… asta fara doar si poate…
In Spania, cu siguranta bunicii vor sa auda cuvintele regelui si apoi sa inceapa cu cina. Nu conteaza daca sunt monarhisti sau nu, e o traditie. O modalitate de a sparge gheata.
Ce mananci? In Romania, preparaul de baza in perioada Craciunului sunt sarmalele, o carne tocata amestecata cu ceapa si orez care de altfel este foarte gustoasa… pe langa asta, romanii mananca si mult cozonac, beau o palinca sau un vin bun si mai servesc eventual o friptura, binenteles, tot din porc. In spania insa, se merge pe fructe de mare, preparate mai usoare si de ce nu, o paella (care inseamna o amestecatura de orez cu diverse feluri de carne si legume) de altfel, delicioasa!
Romani- spanioli- Craciun
De ceva vreme, romanii aduc cu ei din traditiile Spaniei si invers atunci cand vine vorba de sarbatori cand vorbim de Craciun.. Un singur lucru nu lipseste din nici o casa a ambelor nationalitati si anume: un brad de Craciun decorat. Poate lipsi muzica sau colindul, poate lipsi chiar si cozonacul sau faimoasa paella… dar brazi de Craciun intotdeauna vor fi. Vezi detalii daca vrei sa alegi si tu un brad de Craciun artificial.